Gå till innehåll
Laxå Vatten logoyp (Länk till startsida)
Logotyp för Laxå kommun (Länk till Laxå kommun)
Närbild på vattenmätare

Vattenmätaren

Vattenmätaren visar hur mycket vatten som används i fastigheten.

Vattenmätaren bör läsas av minst en gång per år. Laxå Vatten skickar ut avläsningsblanketter varje höst men vill du lämna din mätarställning oftare kan du göra det här på hemsidan.

Osäker på hur du läser av vattenmätaren? Förklaring finns här.

Lämplig placering för vattenmätaren kan du läsa om här.PDF

Branschens krav på prefabricerade vattenmätarskåp.PDF

Korta fakta om vattenmätaren

  • Vattenmätaren ägs av Laxå Vatten men du som fastighetsägare har ett ansvar för att ta hand om vattenmätaren i din fastighet och se till att den inte kommer till skada. En sönderfrusen vattenmätare kostar dig som är fastighetsägar 775 kr att byta ut. Behöver en sönderfrusen vattenmätare bytas ut under kväll eller helg tas en extra avgift ut.

  • Före och efter vattenmätaren ska det sitta ventiler som fungerar. Ventiler, rör och kopplingar runt vattenmätaren ägs av fastighetsägaren.

  • Vattenmätaren måste bytas ut med bestämda intervaller. En vattenmätare med storlek Qn 2,5 (den vanligast storleken för en villa) måste bytas minst vart 10:e år. Du får ett meddelande från Laxå Vatten när det är dags att byta ut din vattenmätare.

  • Allt vatten som förbrukas på fastigheten måste passera genom vattenmätaren.

  • Vattenmätaren får inte flyttas utan medgivande från Laxå Vatten. Vill du av någon anledning flytta vattenmätaren måste du först kontakta Laxå Vatten.