Var sak på sin plats?

Ha en sopkorg nära till hands i badrummet och gör det till en vana att slänga tops, bindor, tandtråd mm i den istället för i toaletten. Det sorteras sedan som restavfall och förbränns. Det som kastas och hälls i toalett, handfat och diskbänk kan ställa till det för vår miljö.

Fasta föremål som kattsand, bomullstops, tamponger, hår och strumpbyxor täpper till ledningar och orsakar stopp i pumpar och ventiler. Tänk på att det är du som fastighetsägare som ansvarar för fastighetens vatten- och avloppsrör ut till tomtgränsen.

Snus och fimpar hör inte heller hemma i avloppet utan ska sorteras som restavfall/brännbart. Tobaksrester innehåller kadmium som är en cancerframkallande tungmetall. Avloppsverken kan inte rena vattnet och slammet från kadmium.

Matolja och fett ställer också till det i avloppet. Samla ihop matoljan och lägg i hushållssoporna. Stekpannan kan man lätt torka ur med papper innan man diskar så hamnar mindre fett i ledningarna som annars sätts igen.

Färgrester, lösningsmedel, mediciner, oljor mm lämnas till avfallstationen eller tillbaks till apotek och färghandel. Avloppsreningsverken är inte byggda för att rena bort de kemikalierna. De fräter, förgiftar och försurar vårt vatten och kan i värsta fall försämra de reningssteg som finns i avloppsverken. Till vår hjälp att rena vattnet från bland annat fosfor i avloppsverken har vi mikroorganismer som inte mår bra av kemikalier.

Tack för att du ser till att göra vad du kan!