Håll koll på vattenmätaren i vinter!

Vattenläckor orsakade av sönderfrusna vattenmätare eller vattenledningar är inget ovanligt under vintern. Håll koll på temperaturen runt vattenmätare och vattenledningar så slipper du drabbas av vattenläckor som i värsta fall kan bli både svåra och kostsamma.

Vattenmätaren är extra känslig mot kyla och i utrymmet där vattenmätaren sitter bör temperaturen hållas över 10°C. Det är Laxå Vatten som äger vattenmätaren men det är fastighetsägarens ansvar att "...vårda mätaren väl och skydda den mot frost och åverkan..." (ABVA 2009PDF). Se till att hålla ytterdörren till utrymmet ordentligt stängd.

Ett annat problem i vinterkylan är vattenservisledningar som ligger för grunt i marken (servisledning = ledningen mellan huvudledningen i gatan och fastigheten). Vet du om att din servisledning ligger grunt är det bra om snön får ligga kvar över ledningen. Kylan kommer uppifrån och snön har en isolerande effekt.

Om vattenmätaren eller vattenledningar har frusit stäng ventilerna runt mätaren. Kontakta ett VVS-företag för byte/reparation av vattenledningar. Kontakta Laxå Vatten för byte av vattenmätare eller för stängning av servisventil.

Byte av sönderfrusen vattenmätare kostar 798 kr inkl. moms. Stängning och öppning av servisventilen på begäran av fastighetsägaren kostar 530 kr inkl. moms (servisventil = ventil som sitter på servisledningen och kan stänga av vattnet till fastigheten). Priserna gäller under ordinarie arbetstid (vardagar 07.00-16.00).   

Sönderfrusen vattenmätare

Sönderfrusen vattenmätare