Fultorkar' du?

Ibland råkar man ut för att toalettpappret är slut på toan man besökt. Det brukar lösa sig med att det finns någon servett eller kanske hushållspapper i närheten. Det är helt ok att fultorka sig... men du vet väl om att det bara är toalettpapper som ska spolas ned i toaletten. Tänk på att slänga det du fultorkat dig med bland förbränningsbara sopor (papperskorgen) och inte i toan. 

På söndag 19 november är det Världstoalettdagen, en årlig FN-dag som har syftet att uppmärksamma sanitetsfrågor i världen. Här i Sverige har vi både toaletter och rent vatten men vi tar inte hand om det som vi borde.

Varje år hamnar flera tusen ton skräp i Sveriges avlopp där egentligen bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten är den vanligaste fultorkningen i Sverige hushållspapper. Därefter kommer näsdukar, våtservetter, och pappershanddukar. Detta papper är en påfrestning på våra avloppssystem och orsakar problem med stopp och översvämning.

Svenskt Vattens undersökning visar också att svensken inte vet om att hushållspapper och servetter inte löser upp sig som ett toalettpapper gör.

I genomsnitt spolar vi svenskar ned våtservetter (som verkligen inte löser upp sig i vatten) nästan 3-4 gånger i månaden. Ännu vanligare bland småbarnsföräldrar som spolar ned våtservetter mer än 5 gånger/månad.

I Laxå kommun bor 5709 personer (2016, enligt SCB) och i våra avloppsverk avskiljs totalt 22 ton skräp varje år. Mycket av toalettpappret har löst upp sig och ingår inte i den mängden. Det innebär nästan 4 kg/person varje år som inte borde belasta avloppet.

*fultorkning: (verb) -t  -de  Att torka sig själv eller någon annan, med något annat än toapapper efter toalettbesök.